tisdag 9 september 2008

Frågor...?

Hej alla och tack för de kommentarer jag fått, de har varit bara positiva hittils... men jag har inget emot kritik om det skulle finnas...
En underläkare från Stockholm skrev nyligen till mig och hade en harrang frågor så vi betar av dom på en gång!
-Vad har du för lön i USA som akutläkare?
-Just nu 150 USD per timme, plus bonus som ännu ej fastställts, den beror på produktivitet. Har dessutom 2000 USD som jag får använda till vidarutbildning per år. Kanske värt att nämna att arbetsgivaren betalar min läkarförsäkring och min sjukförsäkring, ganska tunga poster. Min lön är ganska normal, snittet för akutläkare i USA är ca 240 000 - 280 000 USD per år. Vissa har fast lön men oftast är lön kopplad helt eller delvis till prestation.
-Vad tycker du om dina arbetsvillkor?
-Överlag bra, just nu är en kollega långtidssjuk så vi har fått arbeta extra i några månader nu, men annars kan jag inte klaga, jag jobbar ca 35 timmar i veckan i snitt.
Men det finns inga helgtillägg, jourkompsystem eller liknade, alla har lokala avtal.
-Hur lång semester har du?
Jag har faktiskt ingen semester..! Allt betalas i stället ut i lön, så vi försöker ge oss ledig tid och vara flexibla i schemaläggning. Förra året var jag ledig 4 veckor under sommaren, i år bara en... men ofta lägger vi in i schemat om vi kan en veckas ledighet varje månad, så man får ett litet brejk...
-Vad har du för patientfall?
-Ja, allt som kan tänkas i en amerikansk småstad. Jag lägger in ca 20% av mina patienter, 2-4% är critical dvs multitrauma, akuta infarkter, sepsis, etc. Det är en lagom mix. Vi ser alla typer av patienter, även psykiatri, barn etc. Dock låter vi gravida i andra och tredje trimestern (säger man så?) bedömmas av "Labour and Delivery" om det är endast havandeskapsrelaterade problem. Nu har vi också anställt ett antal Physician Assistants, som driver ett sk fast track under dag/kvällstid, och prio 4 och 5 går oftast dit, typ ankelskador, sårskador, snuvor etc. De arbetar under vårt överinseende och presenterar varje fall kort, jag ser oftast inte patienten men signerar journalen.
-Hur ser din framtid ut?
-Just nu funderar jag på att lämna Alaska nästa år, men några fasta planer har jag inte...
-Hur är ST utbildning i USA?
-Jag ska skriva mer om det framöver, men kortfattat kan man säga mycket ambitiös och strikt reglerad. Det är federala pengar som programmen får för att bedriva utbildning och med det följer också noggrann kontroll av programens alla moment och innehåll. Alla program har en "review" ca vart femte år från utomstående instans och håller man inte måttet dras pengarna in och man får lägga ned utbildningen. När jag var i New York lades ett prestigefullt kirurgprogram ned för att man systematiskt låtit ST läkarna arbeta mer än vad som var annonserat... närmsta tiden efter det kom kirurgchefen upp varje morgon när jag roterade igenom min SICU placering (surgical intensive care unit) och såg till att alla residents gick hem på minuten efter nattpasset... specialisterna fick dock vara kvar, hehe!
I alla fall, inlärningskurvan är mycket brant, och handledning överlag mycket bra.
-Hur var det att arbeta med engelska, alla termer och jargonger?
-Ja, det tar lite tid men går ganska fort att förstå. Mycket förkortningar...CP,ROMI betyder chest pain rule out myocardial infarction.. GSW=gun shot wound etc.
Jag hade tittat på en hel del avsnitt från Cityakuten, det är samma språk...
-Hur stod sig din svenska läkarutbildning jämfört med den amerikanska?
-Ja, hyfsat får man nog säga, men svårt att jämföra, jag hade ju gjort AT och 2 år ST medan många av mina kollegor kom direkt från läkarutbildningen. Jag är otroligt imponerad av att de klarar av det, jag tror inte jag hade fixat det direkt från utbildningen... men amerikaner profilerar sin utbildning något med rotations, så alla hade gjort emergency rotations innan. Och vissa hade likt jag annan ST erfarenhet innan, en hade gjort 2 år kirurgi, en annan färdig medicinare osv. Och de som väljer emergency har oftast skinn på näsan..
-Kan du tänka dig att arbeta i Sverige igen?
-ja, det vore spännande, men just nu är de flesta akutmottagningar inte organiserade för att arbeta som jag gör och jag känner mig inte kompetent att arbeta som jourläkare inom en viss specialitet, men framöver när vissa förändringar skett kanske...
-Känner du dig utsliten i det amerikanska systemet?
-Hmm... Vissa dagar som alla andra men inte annars. När jag var hemma nu i somras och hörde om mina gamla kursares vardag tyckte jag det lät mycket värre. Jag kan ju min grej nu, nästan i sömnen..! ; )
-Är det något som är dåligt med det amerikanska akutläkarsystemet?
-Jag har fått den frågan förut, och tänkt på det också, men kan faktiskt inte hitta något. Alla system kan förvaltas olika så det finns ju akutmottagningar här också, där det är superjäktigt, dålig lön, dålig ledning, dålig uppbackning från andra specialiteter etc. Men det är ett system som alla förstår sig på som jobbar inom detta, så det är lätt att byta jobb etc.
-Du skrev att dermatologer och ögonläkare hade högre status än kirurger, är det sant?
-Om man tittar på hur svårt det är att komma in på olika program så är Dermatologi, Ögon och Radiologi betydligt svårare än Kirurgi. De beror nog på livsstilsval, dessa specialiteter tjänar mycket pengar i privat miljö och har sällan tunga jourer. Kirurger tjänar också bra men har mycket jourer, även efter ST, dessutom långa subspecialiseringar etc...

Ja, så var den lilla intervjun avklarad.
Tack igen för visat intresse. Om det är fler som har frågor är jag beredd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar